zaterdag 21 januari 2017

Patroon: Wandhanger

Haken en interieur, het zijn twee dingen waar ik heel erg blij van word! En het grappige is dat die twee heel goed te combineren zijn! Zo kom ik er steeds meer achter dat nieuwe haakidee├źn vaak interieurgerelateerd zijn. Er is alleen een probleempje, interieur is best persoonlijk, waardoor ik constant de drang heb om patronen aan te passen. Misschien herkennen mensen die kleding maken dit probleem ook, je wilt het zo goed mogelijk bij jezelf of je huis laten passen. En zo maak ik steeds vaker eigen patronen. Super leuk om te doen, maar ook best spannend. Ik heb namelijk besloten om zo af en toe een patroon met jullie te delen. Nu is een patroon opschrijven voor mijzelf niet zo moeilijk. Ik krabbel en teken vaak wat in een boekje, maar of anderen dat ook zouden snappen? Denk het niet ;-) Het was dus best een hele uitdaging een patroon 'netjes' uit te schrijven. Mocht je tips/verbeterpunten hebben, dan hoor ik dat heel graag!

Afgelopen week haakte ik deze leuke wandhanger en dat is meteen het eerste patroon wat ik met jullie wil delen. Haak je mee?

Patroon wandhanger

Benodigheden
3 Bollen Drops Nepal in de kleuren 7120, 8909 en 7139
Stok
Haaknaald 6
Naald
Schaar
Karton


Beschrijving patroon
Kleurenschema
Toer 1, 2, 3, 4 met licht blauw (7120)
Toer 5 met roze (8909)
Toer 6, 7 met grijsblauw (7139)

Toer 1: Maak een magische ring (of haak 4 lossen samen tot een ring). Haak 3 losse (eerste stokje), 2 stokjes, 2 losse *3 stokjes, 2 losse* in de ring. Herhaal tussen * nog 3 keer, tot je 5 keer 3 stokjes hebt. Sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek.

Toer 2: Haak halve vaste over de stokjes, tot je bij het eerste boogje van de vorige toer bent. Haak 5 losse , *5 stokjes (1 in boogje, 3 over stokjes van de vorige toer, 1 in boogje), 2 losse*. Herhaal tussen * nog 3 keer. Haak 4 stokjes en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek.


Toer 3: Haak een vaste over het stokje van de vorige toer, zodat je bij het boogje komt. Haak in de boog 3 losse (eerste stokje), 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes. *Haak 1 losse, sla 2 steken over, 2 stokjes in de volgende steken, 1 losse, sla 1 steek over, haak 2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes in de volgende boog*. Herhaal tussen * nog 3 keer. Haak 1 losse, sla 2 steken over, 2 stokjes in de volgende steken, 1 losse, sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek.


Toer 4: Haak weer met vaste over de vorige toer tot je bij het eerste boogje bent. Haak 3 losse (eerste stokje), 1 stokje, 2 losse, 2 stokjes in het boogje. Haak *8 stokjes in de volgende steken en 2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes in het volgende boogje*. Herhaal tussen * nog 3 keer. Haak 8 stokjes en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek. Hecht af.


Toer 5: Hecht een nieuwe kleur aan in een boogje van de vorige toer en haak 3 losse. Haak een nopje in de tweede steek na het boogje. Dit doe je door 4 dubbele stokjes te haken die je niet afhecht, je hebt dan 5 steken op je haaknaald staan. Haal deze in een keer door. Haak *1 stokje, 1 nopje*. Herhaal tussen * nog 4 keer, tot je weer bij een boogje komt. Haak *1 stokje in het boogje, sla een steek over, 1 nopje in de volgende steek, 1 stokje, en herhaal tot je weer bij het volgende boogje bent*. Herhaal tussen * 3 keer en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek. Hecht af.


Toer 6: Hecht een nieuwe kleur aan 1 steek verder dan waar je de vorige kleur hebt afgehecht. Haak 3 losse (eerste stokje), 1 stokje in dezelfde steek, 10 stokjes, 2 stokjes in steek, 3 losse. *Haak 2 stokjes in de volgende steek, 10 stokjes, 2 stokjes in een steek, 3 losse*. Herhaal tussen * nog 3 keer en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van je eerste steek.

Toer 7: Haak rondom vaste. In de boogjes 4 vaste, verder in elke steek 1. Hecht af.


Hecht alle draadjes af en span je werk op.

Kwastjes
Ik heb ervoor gekozen om twee kwastjes aan de hanger te maken, maar dit kun je natuurlijk zelf meerderen of minderen. Een kwastje maak je als volgt:

Knip een kartonnetje met een lengte van 11 cm en wikkel daar 25 keer de draad omheen. Knip de draad af en neem een nieuw stukje draad van ongeveer 20. Haal deze met een naald door de bovenkant van de wikkel en maak er een dubbele knoop in. Het korte stuk kun je in de kwast steken, het lange stuk is voor de bevestiging aan de wandhanger. Schuif het kwastje van het karton af. Neem een stuk draad en sla deze ongeveer 1 cm vanaf de bovenkant om de kwast heen. Maak een stevige knoop en wikkel de draad nog een aantal keer rond het kwastje. Steek beide uiteinden in het kwastje. Knip de onderkant gelijkmatig door en knip bij waar nodig.


Maak zoveel kwastjes als je wilt en bevestig deze in verschillende lengtes aan een punt van de 5 hoek. Werk de draden weg in je haakwerk, dan zitten de kwastjes er gelijk stevig aan vast.


Bevestiging
Nu kun je de bovenkant van het haakwerk aan de stok bevestigen, door met een draad lussen over de stok en door het haakwerk te maken. Gebruik een lange draad. Door de uiteinden aan elkaar te knopen, heb je namelijk meteen een ophangsysteem. De hanger is klaar!Ik zou graag nog een patroontekening van de wandhanger willen maken, maar weet iemand toevallig hoe ik dat handig op de computer kan doen? Zijn er programma's voor? Ik hoor het graag.

Gelukkig kreeg ik met het ophangen nog wat hulp van Flow, zo fijn al die helpende handen.. uhm pootjes ;-)


Fijne dag en veel haakplezier!

Liefs, Annabel
3 opmerkingen:

 1. Hihi die laatste foto...zo schattig! Ik vind je wandhanger superleuk geworden en dank je wel voor het mooie patroon...heel duidelijk! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze is echt heel erg mooi geworden en je hebt het patroon heel duidelijk uitgeschreven.
  Goed gedaan hoor!
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen