maandag 12 maart 2018

Herman

Herman.. denk jij bij die naam ook gelijk aan een koe of ben ik de enige? 

Wat lagen ze trouwens lekker te genieten van het zonnetje! Zo lief, ik heb echt een zwak voor dieren :-)

Toen mijn moeder een aantal weken begon over een Herman, had ik daar toch zeker geen baksel achter gezocht. Maar het blijkt iets van vroeger te zijn, een soort kefirplantje (dat ken ik wel!), maar dan is het een beslagje waarvan je om de tien dagen een Herman kan bakken. Mits je 'm goed verzorgt en voedt natuurlijk ;-) Na die tien dagen heb je genoeg om een Herman voor jezelf te bakken, om een startende Herman weg te geven en een nieuwe starter voor jezelf. Hoe leuk is dat! En dus kreeg ik een tijdje terug een starter van mijn moeder en ging ik aan de slag. Op haar blog (klik) kun je precies lezen wat Herman per dag nodig heeft. 


Ik vond het heel leuk om de glazen pot steeds voller te zien worden. Er kwam een soort gistende, alcoholische geur vanaf en het borrelde lekker. Soms moest ik even denken aan mijn jaren bij de bakker. Een soortgelijke geur kwam er namelijk ook uit de rijskast. Heerlijk die geur van gist dat aan het werk is!


En na tien dagen was het dan zover, ik kon een Herman bakken. Het zou een soort broodachtige cake worden, dus ik was heel benieuwd. Ik koos voor de variant met 200 gr. gehakte pure chocolade en 100 gr. pecannoten. Chocolade is altijd goed, toch? 


Na een half uur begon het al heerlijk te ruiken in huis. Sinds mijn bevalling heb ik niet zoveel meer gebakken, dus deze geur was extra lekker! Ik heb me gelijk voorgenomen om weer meer te gaan bakken. De scones staan al op de planning, daar heb ik al weken trek in!

En na een uur kwam de Herman zo uit de oven..


Krijg je al trek?


Tijdens het maakproces had ik op Instagram een poll geplaatst wie o wie de Herman kent. Ik was namelijk wel benieuwd, omdat ik er zelf nog nooit van had gehoord. Maar de stemmen gingen redelijk gelijk op. Net iets meer dan de helft had al wel eens van Herman gehoord en dacht waarschijnlijk dus niet meteen aan een koe ;-) 


Kende jij de Herman al?

Fijne avond!

Liefs, Annabel

9 opmerkingen:

 1. Ken jij kettingbrieven. Zo gaat heb je ook ketting-Hermannen. Iemand begin met het beslag en na 10 dagen wordt een deel van het beslag doorgegeven aan een paar anderen samen met recept en bakvariaties. Zo is Herman een paar keer op mijn pad gekomen. Jouw variaties ziet er heerlijk uit.

  Bij de naam Herman moest ik denken aan de bekende gekloonde stier Herman. Een heel indrukwekkende grote stier. Misschien pas bij een koe beter de naam Hermina.

  Smul lekker van Herman, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ah dat ziet er wel lekker uit ik ken het wel het heeft hier ook een rondgang gemaakt wel al wat jaren terug

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi blogje heb je geschreven over deze lekkernij. Ik vond het ook heel leuk om te doen en ga het zeker nog eens doen. Mooie foto's Annabel! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee. Nee deze Herman kende ik niet maar het ziet te lekker uit. Ga ik zeker ook proberen. Pracht foto van je taart !
  Fijne dag Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik ken het wel. Maar mijn moeder vond het maar niks vroeger, zo'n pot met gistend spul op het aanrecht. Dus ik heb het nooit kunnen bakken of proeven. (maar dat is niet erg hoor, ik bakte gewoon andere dingen)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahaha! Ik ken Herman ook nog maar pas, van op een ander blog :-) Maar een koe, daar dacht ik eigenlijk ook niet aan, eerder aan een oude meneer :-)
  Smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hem ook gemaakt en a.s. donderdag Hetman nummer 2 echt lekker.
  Ik heb je moeder al bedankt voor het lekkere recept :)
  Klinkt goed, chocolade en pecannoten. Ik had met rozijnen en walnoten gekozen. Ook heerlijk.
  Groetjes en geniet van je lekkere Herman
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze `Herman` kende ik nog niet! ;) Maar het ziet er heerlijk uit! :) Fijne dag! Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kende Herman via de blog van je moeder, heel interessant om te lezen!
  En het eindresultaat ziet er heerlijk uit! Lijkt me ook erg leuk om het hele proces te volgen, misschien dat ik binnenkort ook wel een Herman begin ;)

  BeantwoordenVerwijderen