vrijdag 27 april 2018

Zijntijd..

Sinds begin februari werk ik niet meer voor een baas, maar ben ik fulltime thuisblijfmoeder. En hoewel ik na mijn zwangerschapsverlof eind vorig jaar dus niet zo heel lang meer heb gewerkt, dacht ik toch tijd over te houden nu ik geen baan meer zou hebben. Tijd om rustig te zijn in plaats van altijd maar te doen. Want dat miste ik wel in die weken na m'n verlof! Met zijntijd bedoel ik een mix van hobbytijd en tijd om bewust in het hier en nu te zijn. Eigenlijk mindfull hobbyen. Echt zijn zou betekenen dat ik ook geen haaknaald in de hand heb, maar gewoon zou zitten of liggen en zou zijn. Even uit die doe-stand en alleen maar ervaren wat er op dat moment al is (vaak best veel; geluiden, geuren, gewaarwordingen in je lichaam).


Maargoed, ik zou dus tijd overhouden.. Die 20 uur die ik buitenshuis werkte, ben ik nu immers vrij! En oké, die 20 uur zorg ik nu ook voor Jasmijn, eerder deed mijn vriend dat. Maar dan nog? Ik kan mijn eigen dagen indelen en Jasmijn slaapt zo'n 2,5 uur op een dag. 
Toch kom ik er na ruim twee maanden achter dat die tijd die ik overhoud ten opzichte van de uren die ik aan het werk was, me maar weinig rust opleveren. Ik heb soms zelfs het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. 'Hoe dan?' zul je denken? Nou, ik kwam erachter dat ik de tijd gewoon weer opvul met (te) lange 'to-do'lijstjes. Projecten (rommelkamer opruimen) die hiervoor mijn 'to-do'lijstje niet eens haalde, omdat ik daar toch geen tijd voor zou hebben, staan er nu wel op. En daardoor is die lijst in een mum van tijd weer veel te lang! 


En ja, het ruimt wel lekker op (inmiddels al 8 zakken naar de kringloop gebracht), maar echt veel zijntijd blijft er niet over. En is ons huis nu super netjes en schoon? Nee! Er liggen altijd wel ergens vieze sokken in een hoek, speelgoed op de grond, een was die nog opgevouwen moet worden of een bestelling die wacht op haar retour. En dat is oké! Het hoeft geen bende te wijn, maar er mag wel geleefd worden. Sterker nog, toen wij zo'n maand geleden een nieuwe bank kochten, kon er niet snel genoeg een haaltje of vlekje op komen. Dan zou het tenminste onze bank zijn in plaats van dat museumstuk in de woonkamer.
Kortom; mijn streven is geen blinkend huis, maar kennelijk vul ik mijn zijntijd wel op met huishoudelijke opruimtaken. En dat wil ik niet! Sinds deze week staan er daarom ook lege regels mét een afspreepvakje ervoor op mijn 'to-do'lijst. Op deze manier 'moet' ik even niksen, misschien dat het dan wat makkelijker wordt!


En zo zie je maar, iedere dag heeft 24 uur, maar hoe je het ook wendt of keert, gevuld krijg je 'm sneller dan gedacht! Herkenbaar?

Liefs, Annabel

12 opmerkingen:

 1. Lieve Annabel,
  Heel herkenbaar, ik werk 20 uur, dinsdag en woensdag op kantoor de hele dag en donderdagochtend thuis. Je zou denken dan ben je maar 2 dagen echt weg en de 'rest' van de tijd heb je helemaal voor jezelf. Dat valt vies tegen. Als ik al handwerk dan is dat 's-avonds of een 'gestolen' uurtje en helemaal niets doen, ik weet niet wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb ;)
  Fijn dat je nu full-time moeder bent :-) Als ik zie in wat voor bochten mijn collega's met kinderen zich moeten wringen, dan heb ik echt respect voor hen. Maar nog meer respect heb ik voor jou, want in deze tijd kijkt men toch vreemd op als je zegt dat je Full-time moeder wil zijn. Goed dat je voor jezelf en je gezin kiest. Niets van aantrekken hoor!! Wat ik wel ik je blogje lees, je bent nu allemaal dingen aan het zoeken/opruimen, heb je dat misschien nodig eer je jezelf de rust gunt die je zoekt? Veel succes in je zoektijd naar 'zijn'tijd.
  Liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel natuurlijk zoektocht i.p.v. zoektijd ;)

   Verwijderen
  2. Dankjewel! En over dat zoeken/opruimen kan je wel eens helemaal gelijk hebben. Want inderdaad, ik blijf het lastig vinden als mijn vriend op Jasmijn 'past', zodat ik dan even wat voor mezelf kan doen. Dan vlucht ik eigenlijk gelijk weer naar de huishoudelijke taken, een goede les om daar ook eens bij stil te staan!

   Verwijderen
 2. Hey Annabel,
  Wauw, je hoort niet vaak meer vind ik dat moeders thuis blijven en 'alleen' moeder zijn. Mijn moeder is dat ook en het is geweldig dat je moeder er altijd is. Wil ik later ook doen :-)
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed om te horen! Mijn moeder was/is ook altijd thuis en dat heb ik als kind ook zeker als heel fijn ervaren.

   Verwijderen
 3. Ik begrijp je volkomen Annabel! Ik ben door omstandigheden ook een tijdje thuis en geniet van het feit dat ik er altijd ben voor mijn dochter (ook al is ze al 12, zelfs op die leeftijd hebben ze hun moeder nodig!). En ik dacht ook dat ik zeeën van tijd ging hebben, maar dat klopt niet. Je gunt jezelf minder 'vrije tijd'. Is het omwille van schuldgevoel of omdat je sneller rommel ziet? Geen idee. Goeie oplossing dat je lege afstreepvinkjes op je lijst zet, ik hoop dat het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, die rommel zie ik nu zeker sneller! Mijn vriend zei al voor het laatst; waar maak je je zo druk om, het huis is netter dan dat het hiervoor was ;-)

   Verwijderen
 4. Eigenlijk is wat jij doet een volledige baan. Alleen hebben we daar als samenleving wat anders, iets wat minder/niet telt van gemaakt. Ik ben ook jaren volledig thuis geweest en toen was er ook ruimte voor een derde kind, ons kadootje. Daarna ben ik een dag per week gaan werken en dat vond ik al een georganiseer. Het schijnt goed te zijn om geen lijstjes te maken, maar om te doen wat die dag telt en achteraf op te schrijven wat je gedaan hebt en waar je het meest blij mee bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja zeker herkenbaar. Nu weet ik ook van mijzelf dat ik graag bezig ben...gewoon maar zitten kan wellicht goed en gezond zijn maar toch is het niet zo mijn ding. Ik heb lang gedacht dat ik daarom iets verkeerd deed...dat ik dat moets leren. Nu ben ik er achter dat dat voor mij niet zo geldt. ieder zijn of haar ding...het is zoals je het doet totdat je het anders doet ;) Maar die lege regels....jaaaa...dat zie ik wel zitten. Maar dan wel even lekker met een haaknaald of een kleurpotlood. Leerzaam en herkenbaar blogje meis! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In plaats van te werken voor een baas, werk je nu thuis en zorg je meer dan voorheen voor jouw Jasmijn. Toen je voor een baas werkte was het belangrijk om echt dingen voor jezelf te plannen naast alle dingen die in jouw gezin moeten gebeuren. Nu je thuis werkt, is het nog steeds belangrijk om tijd voor vrije dingen in te ruimen.
  Je bent niet de enige die hier moeite mee heeft, zeker na het krijgen van een baby. Het valt dan niet mee om een nieuwe balans te vinden en keuzes te maken voor de invulling van je tijd. Het is echt herkenbaar.

  Take your time om jouw balans terug te vinden, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een huis met kind(eren) en huisdieren schoonhouden is gewoon een lastige taak. En hoewel ik altijd de drang heb, om iedere dag (meerdere) dingen in het huishouden te doen, vind ik het ook wel erg lekker om te zien als dochterlief zich goed vermaakt. De daarbij horende rommel neem ik maar voor lief. Fijn dat je nu fulltime bij Jasmijn bent. Het wordt nog wel eens onderschat door de werkende mama's! Want ook iedere dag, heel de dag door voor je kindje zorgen kost behoorlijk wat tijd en energie. Lekker dat je nu meer 'bent' en 'zijn' op een dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een herkenbaar blogbericht. Inderdaad is de tijd zo gevuld voor je het zelf door hebt. Geniet van de kleine dingen! Fijne avond! Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen