dinsdag 22 mei 2018

Opruimwoede

In mijn vorige blogjes liet ik het al een beetje doorschemeren dat ik de laatste tijd 'last' heb van opruimwoede. Soms is het daadwerkelijk een last, omdat 'to-do'lijstjes veel te lang worden. Daarover schreef ik in dit artikel meer. Maar uiteindelijk heeft het ook ontzettend veel voordelen. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd, nietwaar? Je weet weer even wat je allemaal in huis hebt en waar het ligt. De laatste tijd greep ik vaak mis in huis. Dan zocht ik bijvoorbeeld schilderstape, omdat ik zéker wist dat we dat nog hadden, maar kon ik het nergens vinden. En dus stond ik vervolgens met een nieuwe rol bij de kassa. Inmiddels hebben we vijf rollen in huis en weet ik weer precies waar ze liggen. :-) Scheelt de volgende keer weer geld!


Een ander voordeel is dat je bijna vanzelf gaat ontspullen. En dat was hard nodig! Ik kwam erachter dat ik al jaren niet meer écht had opgeruimd. Ik voorzag kasten vooral van een nieuwe indeling, maar met de 'wieweet-heb-ik-het-ooit-nog-eens-nodig-mentaliteit' ging er maar weinig weg. En daar moest verandering in komen! Ik had bijvoorbeeld nog kleding en tassen die ik droeg op de middelbare school. Dat is inmiddels bijna 7 jaar geleden.. De kleding is niet 'hip' meer en zeker niet 'mamaproof'. Niet dat ik er zo verschrikkelijk bij liep toen, maar met een croptop, nee daar zie ik mezelf echt niet meer mee lopen. En zo waren er nog genoeg spullen die op de stapel 'kringloop' belandden.
Inmiddels is ons huis bijna helemaal uitgemest en dat voelt goed. Spullen kosten namelijk energie en die energie stop ik liever in andere dingen. Spullen moeten steeds opnieuw worden opgeruimd, worden schoongemaakt, eventueel worden gerepareerd etc. Ook de spullen die je maar zelden gebruikt, blijven dus toch energie kosten. En dat vind ik zonde!


Aan de andere kant geniet ik er ook van om af en toe iets nieuws te kopen (zoals de aloë vera op de foto hierboven). Kleding, spulletjes voor in huis, bolletjes wol.. Want spullen kunnen je ook heel blij maken. Wij mensen verzamelen nou eenmaal graag spullen. En dat is helemaal okee, zolang de spullen ons blijven dienen en niet andersom. En om die scheiding goed te kunnen maken, kan een flinke opruimbeurt soms helemaal geen kwaad!

Heb jij soms ook zo'n opruimfase?

Liefs, Annabel

8 opmerkingen:

 1. Ja dat heb ik. Ben net het hele huis weer eens door geweest. En gelukkig is er ook weer wat weg gegaan en alles is weer heerlijk opgeschoond. Echt nodig zo af en toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de laatste jaren ruim ik flink op. Er staat standaard een doos in de hal - waar ik zo nu en dan iets in drop - om naar de kringloop te brengen als ze vol is.
  Dat beige mandje hebt je mooi gemaakt! Maar ook dat roze is heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim zo'n doos in de hal! En dat beige mandje heb ik niet zelf gemaakt, zou ik wel willen hihi. Hij komt van de Wereldwinkel :-)

   Verwijderen
 3. Wijze woorden! Ik doe ook weer een poging om op te ruimen, maar heb wat last van gebrek aan tijd en structuur.
  Een croptop....hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt mij aangestoken, ben gisteren ook begonnen. En wat je zegt...het voelt goed! Want ik heb ook zoveel spullen waarvan ik weet dat ik er niets meer mee ga doen maar ja...stel?? of zonde!! En een goede balans vinden zoals jij beschrijft is fijn...niet doorslaan en helemaal niks meer willen hebben want het gevolg daarvan is dat ik na een tijd de andere kant weer doorsla. Mooi en wijs blogje!! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar! Heerlijk zo nu en dan met een vuilniszak door je huis gaan en de plaatselijke kringloopwinkel weer blij te maken! :) M`n hoofd raakt dan ook zo fijn leeg! Geniet ervan! Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toevallig zit ik ook in zo'n 'flow'onze kinderen gaan de deur uit en ik wil opruimen! En heel veel weg doen! Het begin is gemaakt maar ik heb er zin in! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoewel het soms lastig en tijdrovend is, mag ik graag opruimen. Al moet je wel echt goed je hoofd er naar hebben staan. Handwerk spullen moet je gewoon eens in de zoveel tijd ordenen en opruimen, want we verzamelen al snel te veel he ;)

  BeantwoordenVerwijderen