woensdag 20 juni 2018

Een nieuwe richting

Afgelopen tijd heb ik de thema's van mijn blog eens op een rijtje gezet. Ik was best tevreden, maar miste ook wat thema's. Ik wil mijn blog wat meer laten aanluiten bij mijn persoonlijke leven. Want naast dat ik gek ben op haken, graag bak en bezig ben met mindfulness, probeer ik ook zo bewust mogelijk te leven. Deels heb ik daar al veel over geschreven, maar er ontbreekt ook een deel. Gedachtespinsels over het leven, keuzes wat betreft werk en het bewust onthaasten in een gehaaste maatschappij, daar heb ik wel eens over geschreven. Maar er missen nog wat praktische elementen van het thema 'bewust leven'.

Bewust leven om de aarde voor alle generaties zo vruchtbaar mogelijk te houden

 Zo eet ik bijvoorbeeld geen vlees en laat waar kan alle dierlijke producten achterwege. Helemaal veganistisch is me nog niet gelukt. Om de simpele reden; bakken zonder ei en boter is echt een stuk minder leuk en lekker! Ook vind ik kaas toch erg lastig te vervangen. Ik probeer er wel zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Een recept waar 10 eieren voor nodig zijn, zal ik niet zo snel maken.
Daarnaast let ik de laatste tijd op ons afval. Dit doe ik eigenlijk sinds mijn opruimwoede van de laatste tijd. Doordat je zoveel spullen in je handen hebt, ga je bijna vanzelf nadenken over de hoeveelheid afval die het met zich meebrengt. Binnenkort komt hier een artikel over. Want waar kan ik op letten en waar ligt voor mij de grens? Hoe kan ik zo liefdevol mogelijk met de aarde omgaan? De aarde waar alles en iedereen op en van leeft en waar we best een beetje liever voor mogen zijn!Een bewuste leefstijl kan altijd beter. Maar het moet ook realistisch en haalbaar zijn. Onze dagen bestaan uit heel veel gewoontes. Dat is fijn, want als je iedere keer opnieuw moet uitvinden waar de dichtsbijzijndste supermarkt is en hoe je daar komt, zou onhandig zijn. Gewoontes geven rust en dat is fijn. Maar dat betekent niet dat de gewoontes niet kunnen worden aangepast. Het werkt verhelderend om sommige gewoontes eens onder de loep te leggen en je af te vragen waarom je dat op die manier aanpakt of doet. Waarom stoppen we appels in de supermarkt in een plastic zakje om ze thuis meteen weer uit dat plastic zakje te halen? Overleven ze het ook om even los in het boodschappenmandje te liggen en daarna los in de tas of in een herbruikbaar fruitzakje te worden vervoerd? Ik kwam erachter dat dat prima kan! En dus heb ik de gewoonte aangepast. En dat kost tijd. Ik pak soms nog steeds uit gewoonte een plastic zakje en schiet dan in de lach. De oude gewoonte is nog actief en dat is oké! De nieuwe gewoonte heeft tijd nodig om de oude gewoonte te vervangen.


En daarom is het belangrijk om te kijken wat voor jou op dit moment haalbaar en realistisch is. Je kunt niet van de een op andere dag al je gewoontes vervangen. Dat geeft veel te veel onrust, waardoor het niet lukt en je weer teruggaat naar de veilige oude gewoontes. En dat is heel menselijk, dus kun je beter kleine stapjes nemen. Ook die leiden uiteindelijk tot een groot resultaat.

De komende tijd kun je meer blogjes over mijn bewuste keuzes verwachten. Ik vind het leuk om over te schrijven en miste dit nog op mijn blog. Nu maar hopen dat jullie daar ook zo over denken ;-)

Fijne dag allemaal!

Liefs, Annabel

3 opmerkingen:

 1. Leuk onderwerp, is iets wat velen van ons , zeker mij bezig houdt. Ik ben benieuwd !
  Mooie foto’s heb je gemaakt
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk onderwerp, ik kijk uit naar je volgende blogjes! Wij proberen hier ook enige tijd bewuster mee om te gaan. En inderdaad wat je zelf ook zegt, wanneer je kleine stapjes neemt gaat het beter! En zo worden deze kleine stapjes, kleine veranderingen en daarna kleine nieuwe routines.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wijs kind! Fijn dat je hier meer over gaat bloggen...werken aan bewustwording is zo belangrijk. Ook ik neem iedere keer nieuwe stapjes...ga geregeld de fout weer in maar ik herken het wel...dus die stap ben ik vooruit! Ik lees graag mee. Xxx

  BeantwoordenVerwijderen