vrijdag 29 juni 2018

Patroon: Simpele onderzetters

Nu onze kleine meid kan kruipen, blijken er toch nog dingen in huis niet 'Jasmijn-veilig' te zijn. Helemaal veilig gaat het nooit worden, maar we doen ons best om haar zo vrij mogelijk te laten bewegen. Afgelopen weken heeft ze zich een aantal keer tegen onze salontafel gestoten (blad was op hoofdhoogte en iets met er toch onderdoor willen kruipen.. ;-)) en dat stoorde me. En dus besloten we om een nieuwe tafel te kopen. Eentje zonder scherpe randen en iets hoger dan de variant die we nu hadden. Bij Ikea vonden we een mooi exemplaar (klik). En nu zie ik jullie denken 'gaan ze dan bij elke nieuwe fase nieuwe meubels kopen?'. Nee, dat zijn we niet van plan, maar uiteindelijk moeten de meubels ons dienen en niet andersom. Dus als blijkt dat iets echt niet werkt, dan zoek ik liever naar een alternatief.
Enfin, een nieuwe tafel dus! En om die tafel zo lang mogelijk netjes te houden, besloot ik wat onderzetters te haken. Simpele ronde onderzetters met een licht randje. Ik haakte ze van restjes wol op haaknaald 4,5. Wil je ze ook maken? Pak dan snel twee kleuren wol of katoen en een haaknaald (4,5) en haak lekker mee! Overigens is een naald voor de losse draadjes en een schaartje ook handig om bij de hand te hebben. Een lekker kopje thee maakt het helemaal af ;-)Patroon:
Toer 1: Maak een magische lus en haak daarin 12 stokjes. Sluit af met een halve vaste in het eerste stokje.
Toer 2: Haak 2 lossen (=1e stokje) en een stokje in dezelfde steek. Haak vervolgens in iedere steek 2 stokjes. Sluit af met een halve vaste in de 2e losse.
Toer 3: Haak 2 lossen (=1e stokje) en een stokje in dezelfde steek. Haak vervolgens om en om 2 stokjes, 1 stokje tot het einde van de toer. Sluit af met een halve vaste in de 2e losse.
Toer 4: Haak 2 lossen (=1e stokje), een stokje in de volgende steek en 2 stokjes in de volgende steek. Haak om en om 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes tot het einde van de toer. Sluit af met een halve vaste in de 2e losse.Hecht af en pak je nieuwe kleur.
Leg je werk plat met de goede kant omhoog. Haal met de nieuwe draad een lus op tussen 2 stokjes van de laatste toer van de onderzetter (plek maakt niet zoveel uit). Steek je haaknaald tussen het volgende stokje, haal de draad op en haal hem door de lus op je haaknaald. Je haakt als het ware een losse ketting op de onderzetter. 'Wandel' zo verder over je onderzetter tot je weer bij de eerste steek bent. Hecht af en werk de draadjes weg.Je kunt natuurlijk ook allemaal verschillende kleuren gebruiken voor de onderzetters. Elke toer een andere kleur of alleen het randje steeds een andere kleur. Zo kun je ze lekker persoonlijk maken!

Ik heb er nu zes gehaakt, maar ga nog even door. Als er visite is, zit de kamer al snel vol en dan kunnen we wel wat extra onderzetters gebruiken. Bovendien is het gewoon leuk om ze te haken!


Ondertussen geniet ik ook zo van de natuur buiten. Heerlijk al die bloemen in bloei. Genieten jullie nog even mee?


Fijne dag allemaal!

Liefs, Annabel

4 opmerkingen:

 1. Heerlijk hoe je het beschrijft...Ik krijg meteen zin om ze te maken! Ja..tis echt genieten buiten.❤
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoe je dit allemaal beschrijft. Leuk gemaakt die onderzetters.
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk hè, al die prachtige bloemen die nu in bloei staan.
  Je onderzetters zijn echt heel leuk en met je duidelijke beschrijving zal het voor bijna iedereen makkelijk zijn om ze te maken.
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke onderzetters, simpel is vaak het mooiste :)
  De natuur is prachtig, net wat je zegt, echt genieten !
  Groetjes en een fijne week, Anita

  BeantwoordenVerwijderen