vrijdag 6 juli 2018

Liefde voor de aarde!

Nu het iets minder warm is, vind ik het weer heerlijk om te wandelen. Wij gaan eigenlijk iedere dag wel even naar buiten, maar vorige week zocht ik na een kort rondje vooral de supermarkt op ter verkoeling. Jasmijn vindt de supermarkt momenteel ook reuze interessant! Doe ik iets in het boodschappenmandje, haalt mevrouw het er weer vrolijk uit om het eens van dichtbij te bekijken. Niet altijd handig, maar zo schattig!
Maargoed, vandaag gingen wij weer naar het bos. De zon deed flink haar best en met een wat koeler briesje was het heerlijk lopen. We kochten een ijsje en keken bij de schaapjes. En terwijl we zo verder liepen, viel ons oog steeds meer op het gele gras en de hangende bloemen. De natuur heeft dorst! Het liefst pak ik mijn gieter en begin ik alle plantjes water te geven, maar hé dat is niet te doen. Ik hoop dat het snel eens flink gaat regenen. 

Deze bloemen stonden langs het water en hadden het prima naar hun zin, maar op de achtergrond zie je het gele gras. 

Zo denkend over de natuur bedacht ik mij dat ik graag een blogje wilde schrijven over de aarde. Ik denk dat we soms best wat liever voor haar mogen zijn. Zelf probeer ik zo dankbaar mogelijk te zijn. Zo denk ik steeds vaker 'wat fijn dat ik deze groente mag eten' ipv 'ik moet vandaag weer 200 gram groente eten, want dat is gezond'. 'Moeten' vervangen door 'mogen' is sowieso fijn, probeer maar eens! Daarnaast doe ik nog wat dingen om liefdevol met de aarde om te gaan. 


Wat doe ik en waar ligt voor mij de grens?

- Ik scheid afval in papier, plastic/drinkpakken, glas, frituurvet, batterijen, kleine kapotte elektrische apparaten. Wij wonen in de stad en die bakken staan hier op nog geen vijf minuten lopen, dus waarom niet?

- Ik koop zoveel mogelijk biologisch. Waar hier de grens ligt, is soms nog een strijd. Zo koop ik alle dierlijke producten biologisch, maar onze koekjes dan weer niet, terwijl daar ook eieren en boter in zijn verwerkt. Lastig, want van biokoekjes wordt niet iedereen hier in huis blij ;-). Een ander strijdpunt is de verpakking van een product. Een biologische courgette op kartonnen bakje in een plastic folie of een losse niet-biologische courgette? Wat is dan beter? Meestal geeft de prijs de doorslag en kies ik dus voor een niet-biologische variant.


- Ik koop veel 35% kortingsproducten die bijna op datum zijn. Scheelt geld en de producten belanden niet in de prullenbak. Vlees vries ik in en producten als yoghurt of lang houdbare producten eet ik gerust over datum. Ik kijk, ruik en proef of het nog goed is, die datum neem ik niet zo nauw. Eieren bijvoorbeeld kan je vaak ruim 2 weken over datum nog gerust eten. Je kunt ze even in een beker met water leggen. Zinken ze? Dan zijn ze prima! Blijven ze drijven? Dan moeten ze helaas wel weg.

- Ik gebruik ecologisch wasmiddel, maar dan wel in combinatie met Robijn wasverzachter. Eerst gebruikte ik alleen het ecologische wasmiddel, maar daar ging de was dan toch wat muf van ruiken. Dat gaat mij dan weer wat te ver, dus vandaar dat ik half om half gebruik. Verder gebruik ik ecologische producten voor de vaatwasser, handafwas en heb ik een allesreiniger. Het toilet en de badkamer maak ik nog met reguliere producten schoon, maar zou daar graag een goedwerkend alternatief voor vinden!


- Ik probeer mijn afval te verminderen door minder afval te kopen of binnen te krijgen. In supermarkten let ik dus op de verpakkingen, maar ook de Nee/Nee-sticker op de brievenbus houdt veel afval buiten de deur. Reclamefolders die ik toch 'mis', zoek ik op op internet. Scheelt weer een ritje naar de papierbak.

- Ik probeer 'm'n koelkast leeg te eten'. Oftewel; ligt er nog een restje broccoli en eten we pittige boontjes? Grote kans dat die broccoli ook in de pan belandt.


En natuurlijk zijn er nog duizenden dingen die beter kunnen voor de aarde, maar ieder heeft ook zo z'n grenzen en dat is helemaal prima! Elk klein stapje is een stapje voor de aarde.
Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken en wat jullie doen. Waar ligt jouw grens? En misschien kan ik er nog wat van leren of doen we ideeën bij elkaar op! Dus reageer gerust :-)

Fijne dag allemaal!

Liefs, Annabel

8 opmerkingen:

 1. Omdat ons huishouden kleiner is geworden kook ik nog steeds te veel...moeilijk afleren ;). Ook haal ik nog steeds boodschappen voor een groot gezin...met als gevolg dat er weleens wat bederft. Ik ben daar mee aan de slag gegaan...loop liever een keer vaker naar de winkel omdat ik tekort kom...wat echter nog nooit is voorgekomen! Verder idd afvalscheiden. Een grens is voor mij dat ik veel winkels af 'moet'. Ik koop t liefst bij 1 winkel, ah in mijn geval. wel veel bio. En ik wil weer meer zelf gaan bakken maar dan wel wat gezonder bakken...dat staat op mijn lijstje om mij daarin te gaan verdiepen. Mooi blog! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gezonder bakken staat ook op mijn lijstje! Dus misschien pik ik nog een recept van je! :-)

   Verwijderen
 2. Goed om dingen te doen voor het behoud van de natuur. Het is soms wel lastig om goed te wikken en te wegen wat de beste keuzes zijn. Een aantal van de dingen die jij noemt doen wij ook. Daarnaast eet ik zo min mogelijk vlees, maar wel af en toe vis.
  Zo lopende door het bos zie je waar je al die keuzes voor maakt: om al dat moois te behouden. Voor de natuur zou een paar dagen regen heel welkom zijn, maar dat is dan wel weer sneu voor de mensen die na al die warme dagen nu vakantie krijgen.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar! Misschien 1 of 2 dagen heel veel regen en daarna weer zonneschijn. Maar dan kan de natuur er weer even tegen en kunnen wij weer genieten van de zon! En inderdaad, hoe meer je in de natuur bent, hoe bewuster je wordt! Fijn dat steeds meer mensen hieraan denken. Fijne avond!

   Verwijderen
 3. Hier ook afval scheiden, we hebben sowieso een restafvakbak en een groene bak. Oud papier wordt opgehaald waarbij de opbrengst voor de plaatselijke sportclub is. Glas en plastic brengen we oo weg naar de supermarkt gelijk even naar de juiste bakken. Fluitje van een cent dus allemaal. Maar dan het boodschappen doen. Bijna altijd zitten de biologische producten in extra plastic verpakt, laat ik dus liggen want nóg meer plastic? Néé hoor, echt niet. Zo goed al altijd gaat alles wat we kopen ook op, want verspilling vind ik vreselijk, dus ook goed opletten wat ik koop. Af en toe een restjes-dag kan ook geen kwaad en met die datum op de verpakkingen... kijken, ruiken en proeven kunnen we toch allemaal? En zo kan ieder op zijn of haar manier een steentje bijdragen om het allemaal wat leefbaarder te maken. Maar ik schrik vaak nog van de troep die je gewoon in de plantsoenen ziet liggen... triest...
  Mooi weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, we moeten zuinig zijn op moeder aarde!!
  Ook hier letten we goed op, we nemen de fiets als dat kan, we vliegen al een paar jaar niet.
  Ik raap zwerfafval op en zo de gebruikelijke dingen als afval scheiden, geen eten weggooien, bij de plaatselijke boer groente en fruit halen (geen plastic verpakking) De eierdozen bewaren we en geven we weer terug aan de boer. Je kleding en schoenen goed verzorgen zodat ze langer meekunnen. Maar tips en trucs zijn altijd welkom. We willen de wereld immers nog doorgeven aan de volgende generaties. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk om dit te lezen en te delen! Ik probeer het, maar ben niet zo goed in hoor! Ik doe m`n best! Je tips geven weer wat inspiratie om aan de slag te gaan! Fijne avond! Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijn blog! Ik sta er ook achter hoor!
  Momenteel bedank ik moeder aarde vooral door het dierenrijk goed te verzorgen, ik zet water (en eten) buiten voor de vogels en egels die nu ook dorst hebben... Mijn katten zijn zwerfkatten die hier een thuis gevonden hebben... Ik plant bloemen en struiken die goed zijn voor vogels, vlinders en bijen...
  Mijn afval sorteer ik natuurlijk ook en ik doe dat zo goed dat ik ver beneden het gemiddeld aantal kilo's afval per gezin van 3 personen zit.
  Ik gooi geen afval op straat of elders en raap zelfs af en toe iets op dat er al ligt om het naar de vuilbak te brengen.
  Als iedereen nu eens zo een klein beetje moeite doet, dan ga je het snel zien veranderen!
  Ik kan nog wel even doorgaan over dit onderwerp, maar ik je gewoon een fijn weekend wensen en nog veel plezier met het winkelen met die guitige dochter van je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen